Documentarul îl invită pe privitor în Lunguleţu, un sat din apropierea Bucureştiului, unde 1.000 de agricultori aşteaptă an de an să îşi vândă cele peste 100.000 de tone de varză în piaţa locală.
La finalul zilei, au de ales între a vinde pe nimic sau a-şi îngropa recolta. O poveste similară cu cea a agricultorilor din toată ţara, prezentată într-un stil specific românesc: cu haz de necaz…
Una dintre marile îngrijorări legate de consecințele pandemiei provocate de noul coronavirus este impactul pe care îl va avea asupra economiei această perioadă prelungită de izolare, care a dus la blocarea activității unei serii întregi de industrii. Ne confruntăm deja cu valuri fără precedent de șomeri la nivelul Uniunii Europene, mulți oameni s-au trezit de pe o zi pe alta fără sursele de venit care le alimentau existența, iar măsurile de protecție luat de guvernele naționale nu reușesc întotdeauna să răspundă nevoilor tuturor din pricina slăbiciunilor din sistemele de protecție socială care au fost ani de zile sub-finanțate.
Pentru a putea înțelege mai ușor ce ne așteaptă, credem că e bine să privim mai atent la problemele deja existente în economia națională și europeană așa cum apar ele în două documentare cu rol de studii de caz: primul dintre ele abordează problema sărăciei la nivelul mai multor state europene, iar cel de-al doilea documentează problemele sistemice ale agriculturii românești. Nu vom găsi în ele răspunsuri legate de viitor, ci instrumente utile pentru a gestiona mai bine prezentul și a înțelege mai ușor posibile măsuri economice viitoare.
Creează-ți un cont și ai acces instant la toate filmele din program.
Vreau cont