Documentarul îl invită pe privitor în Lunguleţu, un sat din apropierea Bucureştiului, unde 1.000 de agricultori aşteaptă an de an să îşi vândă cele peste 100.000 de tone de varză în piaţa locală. La finalul zilei, au de ales între a vinde pe nimic sau a-şi îngropa recolta. O poveste similară cu cea a agricultorilor din toată ţara, prezentată într-un stil specific românesc: cu haz de necaz…
Irosim peste o treime din întreaga cantitate de hrană produsă în lume, doar în Uniunea Europeană aruncând în jur de 88 de milioane de tone de alimente. Implicațiile etice, economice și ecologice ale acestui fenomen se ramifică într-o multitudine de aspecte, cât mai variate, de la justiție socială la lupta împotriva schimbărilor climatice.
Risipa și pierderile alimentare produc 3,3 gigatone de dioxid de carbon pe an, adică 7% din totalul emisiilor globale, consumă 250 km cubi de apă, adică 6% din toată apa folosită în lume pe an, iar 30% din terenurile agricole din lume sunt folosite pentru producerea hranei care se pierde sau ajunge la gunoi. Hrana care se pierde și alimentele care ajung la gunoi se traduc, bineînțeles, în pierderi economice majore pentru oameni, dar și pentru toate organizațiile implicate în lanțul alimentar.
Unele dintre cele mai mari probleme pornesc chiar la începutul lanțului alimentar, în fața de producție, acolo unde adesea supra-producția este aruncată fie pentru că nu respectă standardele necesare (estetice, calitative), fie pentru a forța un preț de vânzare-cumpărare mai bun, așa cum se întâmplă și în Lungulețu, localitatea care se află în centrul filmului propus.
Creează-ți un cont și ai acces instant la toate filmele din program.
Vreau cont