Cum arată o școală dezvoltată ca o comunitate democratică, în care elevii sunt responsabili pentru toate aspectele funcționării instituției? O școală situată într-un cartier mărginaș al Berlinului oferă o nouă șansă tinerilor de peste 17 ani care n-au reușit să se integreze în școlile germane convenționale.
Pentru că lucrăm în mare parte cu profesori și elevi, ne-am obișnuit să căutăm constant noi propuneri de educație non-formală, privind pentru inspirație către sisteme de educație diverse, ale căror modele ne provoacă să ne punem întrebări și să reflectăm asupra schimbărilor care ar putea să remodeleze școala românească într-o comunitate formativă, în pas cu nevoile lumii contemporane.
Contextul generat de pandemia de COVID-19 care a dus la închiderea pe termen nedeterminat a școlilor, a adus în prim-plan o nouă serie de întrebări și probleme care au luat pe nepregătite sistemul clasic de educație. Suntem puși față în față cu necesitatea dezvoltării unor instrumente adecvate pentru adaptarea activității școlilor la mediul online, conștienți totuși de faptul că această soluție nu va răspunde în mod egal nevoilor tuturor actorilor implicați în acest proces.
Prin vizionarea și discutarea acestor filme, nu ne dorim să propunem un model ideal de educație, ci mai degrabă să venim cu noi referințe care să creeze o ocazie de a vorbi despre sistemele alternative propuse în ultimile decenii, dar și de a ne întreba ce ne dorim de la viitor.
Ca punct de pornire în a găsi răspunsul la această întrebare, am ales două filme care prezintă diferite probleme cu care se confruntă elevii și profesorii, atât în țara noastră, cât și în alte colțuri ale lumii. Soluțiile, la fel ca sursele problemelor, sunt variate și cer implicare și dialog de ambele părți.
Creează-ți un cont și ai acces instant la toate filmele din program.
Vreau cont