Documentarul analizează risipa alimentară și diferitele contexte în care o întâlnim, de la producția fermelor la supra-alimentarea frigiderelor. În centrul poveștii se află chiar regizorul și partenera lui, care decid să nu mai cumpere alimente timp de șase luni, perioadă în care încearcă să supraviețuiască mâncând exclusiv produse alimentare scose de pe piață. Experimentul celor doi demontează mitul datei de expirare ca indicator absolut al perisabilității unui produs și demonstrează că standardele estetice care guvernează piața produselor alimentare duc la irosirea a mii de tone de mâncare comestibilă, în ciuda faptului că pentru mulți oameni la nivel global accesul la hrană este o problemă de viață și de moarte.
Evenimentul de vizionare online și broșura educațională aferentă filmului sunt realizate în parteneriat cu Asociația Mai Mult Verde, prin programul Cu apele curate.
Ziua de 29 septembrie marchează la nivel internațional Ziua de conștientizare asupra pierderilor alimentare și a risipei de hrană, ocazie cu care vă propunem să reflectăm asupra impactului pe care îl are risipa alimentară.
Irosim peste o treime din întreaga cantitate de hrană produsă în lume, doar în Uniunea Europeană aruncând în jur de 88 de milioane de tone de alimente. Implicațiile etice, economice și ecologice ale acestui fenomen se ramifică într-o multitudine de aspecte, cât mai variate, de la justiție socială la lupta împotriva schimbărilor climatice.
Risipa și pierderile alimentare produc 3,3 gigatone de dioxid de carbon pe an, adică 7% din totalul emisiilor globale, consumă 250 km cubi de apă, adică 6% din toată apa folosită în lume pe an, iar 30% din terenurile agricole din lume sunt folosite pentru producerea hranei care se pierde sau ajunge la gunoi. Hrana care se pierde și alimentele care ajung la gunoi se traduc, bineînțeles, în pierderi economice majore pentru oameni, dar și pentru toate organizațiile implicate în lanțul alimentar.
! este obligatoriu ca toate produsele să aibă un termen de expirare, deși nu întotdeauna acel produs expiră; de exemplu: sarea.
1. Impactul personal asupra mediului
Individual: Accesează, de pe telefonul personal, site-ul www.footprintcalculator.org, pentru a-ți calcula amprenta de carbon individuală.
La clasă: După accesarea site-ului și calculcarea amprentei de carbon individuale, discutați în plen încercând să atingeți următoarele întrebări:
2. Cum îmi pot minimiza impactul?
Individual: Accesează, de pe telefonul personal, site-ul yourplanyourplanet. sustainability.google și explorează toate cele patru teme ale site-ului (Stuff / Lucruri, Water / Apă, Energy / Energie și Food / Mâncare)
La clasă:
Rugați elevii să își noteze individual:
Pornind de la observațiile lor, discutați încercând să răspundeți la întrebările:
3. Ești ceea ce mănânci?
Individual: Documentează-te în legătura cu felul în care se hrănesc majoritarea celor din jurul tău. Gândește-te la 10 măsuri care ar putea fi adoptate individual pentru o alimentație mai sănătoasă și mai prietenoasă cu mediul înconjurător.
4. Din ce mănânci…cât arunci?
Individual: Timp de o săptămână, observă ce se aruncă la gunoi, în gospodăria în care trăiești. Notează următoarele detalii de fiecare dată când se aruncă la gunoi un produs alimentar neterminat:
La clasă: După o săptămână, analizați împreună cu elevii următoarele aspecte:
Dacă ești profesor și îți plac lecțiile propuse de noi, te încurajăm să participi alături de elevii tăi la un webinar despre tematica abordată de filmul vizionat împreună.
Vreau sa particip